Tør hud

Er din hud tør, så kender du til, at huden let sprækker eller skæller. Selv den mindste tørhed i huden, kan få huden til at klø og virke irriteret. Samtidig ser huden trist og grå ud.

Den medicinske forklaring på, at huden føles tør er, at hudens overflade mangler det beskyttende fedtlag. Derved fordamper fugten fra de dybere lag i huden. Dette fugttab kan forårsage en mild betændelsestilstand i huden, som kan give kløe og ubehag. Og når huden bliver tør, bliver den mere modtagelig overfor forskellige udefrakommende påvirkninger.

Tip! Solen (eller UV-lysterapi) gør overhuden tykkere og det øger fugtindholdet i huden.

Tørre slimhinder

Slimhinderne beskytter de indvendige dele af din krop, der udsættes for luft, på samme måde som din hud beskytter din ydre krop. Sunde slimhinder hjælper med at holde bakterier, allergener og vira ude af kroppen, og de udgør dermed en vigtig del af vores immunforsvar. Vi har slimhinder i mave-tarmsystemet, luftvejene, munden, øjnene, urinvejene og for kvinders vedkommende også i skeden.

Om vinteren, hvor luften er mere tør, kan slimhinderne i luftvejene tørre ud. Det gør slimhinderne følsomme og næsen kan føles tilstoppet og øm. Årsagen kan være, at slimhinderne ikke udskiller nok slim eller slimet bliver for tykt.

Tørhed eller tørre slimhinder i skeden er et problem, der er almindeligt blandt mange kvinder, især i forbindelse med og efter overgangsalderen. Ofte skyldes det mangel på det kvindelige hormon østrogen. Øget tørhed og irritation i skedens slimhinder kan også ramme yngre kvinder, der f.eks. er gravide eller ammer, her er årsagen typisk hormonelle udsving. Tørre slimhinder i skeden er forbundet med stort ubehag og kan påvirke livskvaliteten.

Tørre øjne

Normalt er overfladen af ​​øjet fugtig. Dine tårekanaler producerer konstant ny tårevæske, der smører og beskytter øjets overflade. Hvis tåreproduktionen mindskes eller hvis tårevæsken ikke spredes jævnt over øjets overflade, vil det give tørhed i øjnene. Dette føles som irritation, kløe eller en prikkende fornemmelse. Vind, aircondition, mange timer foran en computerskærm eller brug af kontaktlinser kan forværre tørheden i øjnene.